FOLM z natury do rynku pracyFOLM - z natury do rynku pracy, bezpłatny projekt dla młodzieży.

Kończysz studia, a może je przerwałeś i zastanawiasz się, co dalej? Weź udział w niezwykłej przygodzie, która pomoże Ci zwiększyć pewność siebie i odnaleźć właściwą drogę zawodową.

 

Pierwsze spotkanie dla wszystkich chętnych:

18.09.2019 r. godzina 10:00 Braniewskie Centrum Kultury, sala nr 7

 

Udział w projekcie mogą wziąć osoby od 18 do 29 roku życia, które nie uczą się w SYSTEMIE DZIENNYM i NIE SĄ ZATRUDNIONE NA UMOWĘ O PRACĘ. Kształcenie zaoczne czy wieczorowe jak również praca na podstawie umowy o dzieło czy zlecenie nie jest przeszkodą do wzięcia udziału w przedsięwzięciu. Zapraszamy do udziału!

 

Formularz zgłoszeniowy dostępny na:

Link do strony Braniewskiego Centrum Kultury

popz 2016 logo

 

Szanowni Państwo,
Z przykrością informujemy, że rozpoczęcie POPŻ Podprogramu 2019 opóźni się o kilka miesięcy. Powodem jest unieważnienie przeprowadzonego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa [KOWR] przetargu na dostarczanie żywności. Kilku przedsiębiorców odwołało się od wyników postępowania, wskazując formalne błędy w procedurze. Krajowa Izba Odwoławcza przychyliła się do tego wniosku, uznając, że błędy, które pojawiły się w postępowaniu przetargowym prowadzonym przez KOWR, mogły wpłynąć na jego wyniki. Z tego względu KOWR był zobowiązany do anulowania całego procesu. W załączeniu przesyłamy informację o unieważnieniu opublikowaną przez KOWR.

 

W zaistniałej sytuacji konieczne jest przeprowadzenie nowego przetargu. Zakładając, że zostanie on ogłoszony w drugiej połowie sierpnia 2019 r. dostawy produktów do naszego magazynu rozpoczną się dopiero w grudniu br. lub nawet w styczniu 2020 r. W związku z tym wszyscy musimy wykazać się cierpliwością, niestety bowiem nie mamy wpływu na przebieg procedur. Możemy mieć jedynie nadzieję, że więcej uchybień nie będzie.

 

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zaktualizowało Wytyczne na Podprogram 2019. Jest to pierwszy konieczny krok, by KOWR mógł ogłosić ponowne przetarg. Okres dostaw i dystrybucja zostały wydłużone się o 1 miesiąc. Wytyczne przewidują okres dostaw od grudnia 2019, ale biorąc pod uwagę aktualne wydarzenia i nasze dotychczasowe doświadczenie przy realizacji wcześniejszych programów, wiemy, że nastąpi to znacznie później. KOWR ma możliwość przyspieszyć procedurę wyłaniania zwycięzców i podpisywania z nimi umów, jednak w tym momencie ciężko powiedzieć jak długo to potrwa. Jednocześnie informujemy, że nastąpi zmiana składu rocznego zestawu paczki –ilość koncentratu pomidorowego została zmniejszona z 8 do 7 sztuk. Fakt ten wynika ze wzrostu cen żywności w ostatnich miesiącach.

 

Prosimy o poinformowanie Państwa podopiecznych o zaistniałej, całkowicie niezależnej od nas sytuacji i prawdopodobnych terminach rozpoczęcia realizacji Podprogramu 2019.

 

Bardzo ubolewamy nad powstałą sytuacją. Jest ona dużym utrudnieniem zarówno dla Państwa, jak i dla nas, a przede wszystkim dla Państwa podopiecznych. Mamy nadzieję, że administracja rządowa dołoży wszelkich starań, aby czas oczekiwania na realizację Podprogramu był jak najkrótszy. W przypadku pytań i wątpliwości jesteśmy do Państwa dyspozycji.

popz 2016 logo

 

  1. Stowarzyszenie Pomocy Społecznej „SOCJAL” w Braniewie przy
    współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane), mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju), cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), tłuszcze (olej rzepakowy), dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 627 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta Braniewa 3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    - 29,85 ton żywności;
    - 3000 paczek żywnościowych;
  4. W ramach Podprogramu 2018 korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty kulinarne - 2 spotkania dla 30 uczestników

Logo Unii Europejskiej, Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej

 

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Braniewie informuje,

o wydawaniu żywności w ramach

Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podprogram 2018/2019.

 

Żywność wydawana będzie w dniach:

29 maja 2019 roku w godzinach od 13:00 do 16:00

30-31 maja 2019 roku w godzinach od 08:00 do 15:00

Adres wydawania paczek żywnościowych:

BRANIEWO, ul. Moniuszki 22c

 

  

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Braniewie zaprasza na warsztaty kulinarne, które odbędą się 29 kwietnia w budynku przy ulicy Moniuszki 22C,

 

9:00 warsztaty kulinarne "Ryby", warsztaty niemarnowania żywności
11:00 warsztaty kulinarne "Ryby", warsztaty niemarnowania żywności

 

prowadzący: Maciej Maciejewski

 

Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:

  • Przedstawienie możliwości związanych z ekonomią kuchni domowej przy wykorzystaniu ryb,
  • Tworzenie, poprzez praktyczne warsztaty, dań z wykorzystaniem wartościowych produktów,
  • Uświadomienie roli wartościowych produktów w żywieniu,
  • Przedstawienie propozycji na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy bazujące na rybach.

 

Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:

  • Poznanie roli sezonowych produktów i ryb w codziennej diecie,
  • Zdobycie wiedzy się jak tworzyć niskobudżetowe dania z wykorzystaniem ryb,
  • Poznanie przepisów z wykorzystaniem ryb,
  • Urozmaicenie jadłospisu o posiłki z wykorzystaniem zdrowych produktów i produktów otrzymywanych w ramach POPŻ i z zachowaniem zasad sezonowości.

 

Uczestnikami warsztatów mogą być tylko i wyłącznie osoby zakwalifikowane do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach popż tj. Dla których wystawiono skierowania do otrzymania pomocy.