Dowódca Jednostki Ratowniczo - Gaśniczej

Państwowej Straży Pożarnej

Oficer Prasowy KP PSP w Braniewie

mł. bryg. Ireneusz Ścibiorek

tel. 55-620 55 11 lub 509 490 991

 

W dniach 28-29 września br. na terenie miasta Braniewa oraz powiatu braniewskiego odbędą się ćwiczenia z zakresu obrony cywilnej i zarządzania kryzysowego. Organizatorem ćwiczeń jest Wydział Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Urzędu Wojewódzkiego w Olsztynie. W ćwiczeniach oprócz służb i podmiotów ratowniczych uczestniczyć będzie administracja samorządowa powiatu oraz gmin w zakresie prowadzenia wspólnych działań obronnych na czas kryzysu i zarządzania kryzysowego. Organizatorzy ćwiczeń zwracają się z apelem o wyrozumiałość oraz zachowanie ostrożności podczas przemieszczania się służb ratowniczych. Jednocześnie zawiadamiamy, że na terenie miasta Braniewa oraz powiatu braniewskiego w dniu 28 września mogą zostać włączone syreny alarmowe.

Podstawa prawna: paragraf 10 ustęp 3 i 4 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2013 w sprawie systemów wykrywania skażeń i powiadamiania o ich wystąpieniu oraz właściwości organów w tych sprawach (Dz.U z 2013 roku, pozycja 96).

mł. bryg. Ireneusz Ścibiorek – Oficer prasowy KP PSP w Braniewie

  1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l., ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 595 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    - 35,1378 ton żywności,
    - 2650 paczek żywnościowych.
  4. W ramach Podprogramu 2016 osoby korzystające z pomocy żywnościowej miały możliwość wzięcia udziału w działaniach towarzyszących zorganizowanych przez Bank Żywności w Olsztynie. W ramach tych działań przeprowadzono warsztaty edukacyjne:
    a) warsztaty kulinarne pn. "Rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowych produktów"
    b) warsztaty edukacji ekonomicznej pn. "Gospodarowanie budżetem domowym" oraz "Oszczędzanie w domu".

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Braniewie zaprasza na warsztaty edukacji ekonomicznej,

które odbędą się 27 kwietnia w budynku przy ulicy Moniuszki 22C,

godz. 9:30   Warsztaty edukacji ekonomicznej "Gospodarowanie budżetem domowym" dla 1 grupy
godz. 10:30 Warsztaty edukacji ekonomicznej "Gospodarowanie budżetem domowym" dla 2 grupy

 

Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:

  • Przekazanie wiedzy dotyczącej zasad gospodarowania budżetem domowym,
  • Przekazanie wiedzy dotyczącej planowania budżetu,
  • Uświadomienie roli i zalet świadomego oszczędzania.

Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:

  • poznają podstawowe zasady gospodarowania budżetem domowym,
  • zdobędą informacje na temat efektywnego oszczędzania,
  • zdobędą umiejętności planowania budżetu domowego.

 

UCZESTNIKAMI WARSZTATÓW MOGĄ BYĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBY ZAKWALIFIKOWANE DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH POPŻ TJ.  DLA KTÓRYCH WYSTAWIONO SKIEROWANIA DO OTRZYMANIA POMOCY.

 

 

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Braniewie zaprasza na warsztaty kulinarne, które odbędą się 28 marca w budynku przy ulicy Moniuszki 22C,

 

godz. 10:00 warsztat kulinarny "Rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowości produktów" - dla 1 grupy
godz. 12:30 warsztat kulinarny "Rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowości produktów" - dla 2 grupy

 

prowadzący: Maciej Maciejewski

 

Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:

  • Przedstawienie możliwości związanych z ekonomią kuchni domowej przy wykorzystaniu sezonowości,
  • Tworzenie, poprzez praktyczne warsztaty, dań z wykorzystaniem sezonowych produktów,
  • Uświadomienie roli sezonowych produktów w żywieniu,
  • Przedstawienie propozycji dań na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy.

Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:

  • Poznanie roli sezonowych produktów w codziennej diecie,
  • Zdobycie wiedzy się jak tworzyć niskobudżetowe dania z wykorzystaniem produktów sezonowych,
  • Poznanie przepisów z wykorzystaniem produktów sezonowych,
  • Urozmaicenie jadłospisu o dania z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach POPŻ i z zachowaniem zasad sezonowości.

 

UCZESTNIKAMI WARSZTATÓW MOGĄ BYĆ TYLKO I WYŁĄCZNIE OSOBY ZAKWALIFIKOWANE DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ W RAMACH POPŻ TJ. DLA KTÓRYCH WYSTAWIONO SKIEROWANIA DO OTRZYMANIA POMOCY.