1. Stowarzyszenie Pomocy Społecznej „SOCJAL” w Braniewie przy
    współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane), mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju), cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), tłuszcze (olej rzepakowy), dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  3. Pomoc żywnościowa trafiła do 627 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta Braniewa 3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    - 29,85 ton żywności;
    - 3000 paczek żywnościowych;
  4. W ramach Podprogramu 2018 korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty kulinarne - 2 spotkania dla 30 uczestników

Logo Unii Europejskiej, Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej

 

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Braniewie informuje,

o wydawaniu żywności w ramach

Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podprogram 2018/2019.

 

Żywność wydawana będzie w dniach:

29 maja 2019 roku w godzinach od 13:00 do 16:00

30-31 maja 2019 roku w godzinach od 08:00 do 15:00

Adres wydawania paczek żywnościowych:

BRANIEWO, ul. Moniuszki 22c

 

  

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Braniewie zaprasza na warsztaty kulinarne, które odbędą się 29 kwietnia w budynku przy ulicy Moniuszki 22C,

 

9:00 warsztaty kulinarne "Ryby", warsztaty niemarnowania żywności
11:00 warsztaty kulinarne "Ryby", warsztaty niemarnowania żywności

 

prowadzący: Maciej Maciejewski

 

Celem prowadzonych warsztatów jest wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego w tym m.in:

  • Przedstawienie możliwości związanych z ekonomią kuchni domowej przy wykorzystaniu ryb,
  • Tworzenie, poprzez praktyczne warsztaty, dań z wykorzystaniem wartościowych produktów,
  • Uświadomienie roli wartościowych produktów w żywieniu,
  • Przedstawienie propozycji na niskobudżetowe, smaczne i zdrowe potrawy bazujące na rybach.

 

Dzięki warsztatom uczestnicy mają szansę nabyć nowe umiejętności, m.in.:

  • Poznanie roli sezonowych produktów i ryb w codziennej diecie,
  • Zdobycie wiedzy się jak tworzyć niskobudżetowe dania z wykorzystaniem ryb,
  • Poznanie przepisów z wykorzystaniem ryb,
  • Urozmaicenie jadłospisu o posiłki z wykorzystaniem zdrowych produktów i produktów otrzymywanych w ramach POPŻ i z zachowaniem zasad sezonowości.

 

Uczestnikami warsztatów mogą być tylko i wyłącznie osoby zakwalifikowane do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach popż tj. Dla których wystawiono skierowania do otrzymania pomocy.

 

Informujemy, że w dniu 19 kwietnia 2019 r. (piątek)

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej będzie czynny w godz. 7:30 - 13:00.