1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l., ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 595 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    - 35,1378 ton żywności,
    - 2650 paczek żywnościowych.
  4. W ramach Podprogramu 2016 osoby korzystające z pomocy żywnościowej miały możliwość wzięcia udziału w działaniach towarzyszących zorganizowanych przez Bank Żywności w Olsztynie. W ramach tych działań przeprowadzono warsztaty edukacyjne:
    a) warsztaty kulinarne pn. "Rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowych produktów"
    b) warsztaty edukacji ekonomicznej pn. "Gospodarowanie budżetem domowym" oraz "Oszczędzanie w domu".